BEHANDLINGER

HVAD ER KRANIO SAKRAL-SYSTEMET?

Kranio sakral-systemet består af alle kranieknoglerne (inkl. ansigtsknoglerne), korsbenet (sacrum), hvirvelsøjlen, duramater (membranen omkring hjernen og rygmarven) og cerebrospinalvæsken, der cirkulerer mellem hjernens hulrum og rygmarvens centralkanal -altså også rummet mellem kraniet og korsbenet. Hele centralnervesystemet flyder i ca 100-200 ml cerebrospinalvæske.

HVORDAN VIRKER KRANIO SAKRAL TERAPI (KST)?

Kranio sakral terapi optimerer og regulerer kranio sakral-systemets funktion på flere måder.

For det 1. frigøres de spændinger og evt. smerter der kan være mellem leddene og mellem de relevante knogler. Herved forbedres kropsholdningen også.

For det 2. afspændes de stærke membraner, der er med til at stabilisere områder af vores krop. Bla. duramater, der er med til at stabilisere hjernen og diaphragma-membranerne, der stabiliserer vores organer fra kravebenet og ned mod bækkenet.

For det 3. forbedres eller genoprettes såvel blodets cirkulation som cerebrospinalvæskens cirkulation. Udover at lindre eller fjerne smerter forbedrer dette også den nødvendige tilførsel af næringstoffer og udskillelse af affaldsstoffer til hjernen.

På disse måder kan kranio sakral terapi optimere hele nervesystemet. Enten ved at der direkte løsnes indeklemte nerver eller ved arbejdet med membranerne og cerebrospinalvæsken.

BØRNEBEHANDLING

En hver alder i et barns udvikling kan være en udfordring for barnet og terapeuten under en behandling. En behandling foregår såvidt muligt liggende på min briks. Er det ikke muligt i første omgang, kan jeg sagtens behandle barnet på anden vis med gode resultater. Det kan fx være mens barnet sidder eller står på gulvet, eller mens de sidder hos enten far eller mor. Typisk vil de efterhånden gerne ned og ligge på briksen og modtage behandlingen der. De forældre, der kommer hos mig med deres børn, bliver ofte overraskede, når de oplever, hvor åbne deres børn er for at modtage min behandling. Forældrene tænker måske på forhånd, deres barn vil modsætte sig og ikke har lyst til at  ligge på en briks. Min årelange erfaring er nu, at børn for det meste bare lægger sig ned fra første gang, nyder behandlingen og nærmest “slumrer hen”.

Jeg har taget specielle børnekurser på Stanley Rosenberg Instituttet og modtaget supervision hos dygtige undervisere fra Instituttet (se evt: Om Dorte Larsen). Kurserne i behandling af børn er sammensat således, at jeg har opnået en god forståelse af udviklingsniveauet og kan specifikt behandle barnet på det helt individuelle niveau, det har -uanset om det er alderssvarende eller ej.

Ved selv den nemmeste fødsel kan der være involveret en eller anden form for skade eller traume, der kan påvirke barnets kropsholdning. Måske vil den forværres efterhånden som årene går, og barnet vokser op og laver kompensation for denne skævhed eller smerte i kroppen. Som grundlægger af Cranio-Sacral-Ostheopathy, William Sutherland siger: “As the twig bends, so the tree grows”. Altså: genopretning af skævheder og begrænsninger i kroppen er bedst at foretage så tidligt som overhovedet muligt, så barnet har et optimalt udgangspunkt.

Børn kan med stor fordel modtage behandling så snart, de er født!

BINDEVÆVSMASSAGE

Bindevævsmassage eller Rosenberg Teknik, som det også hedder, gør det muligt at arbejde i dybden med kroppen vha lette tryk. Ved at holde dette lette tryk på et præcist område med spænding i et stykke tid, smeltes spændingen simpelthen væk. Det er en unik behandlingsform, som gør at man på samme tid arbejder med nervesystemet, musklerne og bindevævet.

Bindevævsmassage/Rosenberg teknik er en teknik, der er blid, behagelig, specifik og effektiv til at rette kroppen op.
Behandlingen giver bla. bedre kropsholdning, større smidighed og forbedret vejrtrækning.

Bindevævsmassage anvendes på specielle steder, bla. på triggerpunkter og akupunkturpunkter. Den bygger på den sidste nye forskning i vestlig biokemi og biofysik kombineret med en unik model af bindevævsopbygning fra det 5000 år gamle kinesiske akupunktursystem.

Bindevævsmassagen er den grundlæggende behandlingsteknik i
ALT-Ansigtsløftningsteknik og Organmassage.

ALT-ANSIGTSLØFTNINGTEKNIK

Bindevævsmassagen er den grundlæggende behandlingsteknik i ALT-Ansigtsløftningsteknik.

ALT-Ansigtsløftningsteknikken er en afslappende, blid og behagelig ansigtsmassage, der samtidig kan være meget effektiv til at fjerne smerter og spændinger. Ved at fjerne den ophobede stress fra huden og musklerne får ansigtet et mere symmetrisk og levende udtryk.

Behandlingerne begynder med en gennemgang af huden og det underliggende bindevæv. Huden bliver mere levende og får en sundere udstråling. Processen fortsætter i dybden og omfatter alle 97 muskler i ansigtet, hovedbunden, halsen, nakken og den øverste del af skuldrene. Hele ansigtsløftningsteknikken består af et samlet forløb på ialt 6 behandlinger, der varer ca 45 min pr behandling.
Når vi kigger nøje efter, har alle mennesker et asymmetrisk ansigt, mere eller mindre. Alle mennesker spænder nogle muskler mere på den ene side end den anden side, så der opstår asymmetri i ansigtet. Ved at formindske spændingsniveauet i alle ansigtsmusklerne, kommer de to sider til at blive mere ens.
Udover velvære, harmoni og en sundere hud, kan man også opnå store resultater med at lindre eller måske helt fjerne migræne, hovedpine eller kæbespændinger. ALT-ansigtsløftningsteknik giver også en bedre bidfunktion, da nogle af de 97 muskler, som vi arbejder med, bla. styrer kæbens åbne-/lukkefunktion og tyggefunktion. Asymmetrisk over-/underspænding af nogle af disse muskler er en af de væsentligste årsager til skævt bid, over-/underbid, skærren tænder og andre bidfunktionsproblemer.

Læs mere i artiklerne om ALT-ansigtsløftningsteknik (klik på den understregede tekst):

Ansigtsløft uden kniv
Filosofien bag ALT
Ansigtsbehandling, der virker

ORGANMASSAGE

Bindevævsmassagen er den grundlæggende behandlingsteknik i Organmassage.

Organmassage kan hjælpe dig med at genoprette helbredet og en optimal organfunktion. Det er en blid og præcis behandlingsform, der forbedrer cirkulationen og frigør spændinger i musklerne omkring og i selve organerne. Organmassage stammer oprindeligt fra osteopatien (en lille gruppe læger, der desuden arbejdede manuelt i deres medicinske praksis) i USA, og er videreudviklet af franske osteopater.

Sundheden i hver en celle i kroppen er afhængig af cirkulation af blod, lymfe og andre væsker. Hver gang hjertet slår, bliver der flyttet ilt og næring gennem arterier og kapillærer til hver eneste levende celle i kroppen. Derefter optager blod og lymfe affaldsprodukterne fra cellemetabolismen og fører dem til nyrer, lunger og lever, så affaldsprodukterne kan blive udskilt fra kroppen. Hjerteslagene gør, at blodet pumpes ud i kroppens forskellige væv, men muskulær bevægelse i resten af kroppen er nødvendig for at pumpe blod og lymfe tilbage igen.

 

De forskellige dele af mave-tarmkanalen (spiserør, mave, tolvfingertarm, tyndtarm, tyktarm og endetarm) har muskler, der fører føden frem i fordøjelseskanalen. Hvis bevægelsen i disse muskler er nedsat pga arvæv efter operationer eller fra spændinger, er disse muskler mindre effektive.

Fordøjelsesorganerne, såvel som andre organer (milt, nyre, blære, galdeblære og lever) er afhængige af andre musklers bevægelser, så blodet føres tilbage til hjertet. Organerne er afhængige af musklernes rytmiske spænding og afspænding.

Enhver reduktion i cirkulationen kan skabe et problem i et organ og sænke det generelle sundhedsniveau. Derfor kan organmassage hjælpe mange ved at optimere cirkulationen, så der enten genskabes eller vedligeholdes en god cirkulation i og omkring organerne.

Jeg kombinerer organmassagen med alle mine andre teknikker i de enkelte behandlinger, når der er behov for det.

MEDITATIONSVEJLEDNING

1. Hvordan foregår min vejledning?

Jeg vil lære dig konkrete teknikker og give dig redskaber, der kan hjælpe dig til at forstå og mærke, hvordan du kan komme i en meditativ tilstand. Måske har du brug for decideret motivation eller mangler noget viden for at få taget hul på at meditere. Måske har du allerede forgæves forsøgt med utallige Apps med visualiseringsøvelser og kropsscanninger uden succes. Giv ikke op – alle kan lære at meditere !

Det vil foregå på den måde, at jeg vil vise dig teknikkerne, hvorefter du går hjem og bruger dem i dit liv, hvor du er lige nu. Så kan det evt være, du får brug for endnu en vejledning som en genopfriskning eller finjustering efter at have brugt teknikkerne i flere måneder eller år. Så 1-2 vejledninger er nok til at komme godt i gang med at meditere.

Den måde, jeg underviser på, er hverken i en bestemt tro eller ideologi. Meditation er helt universel. Der er for mig at se ingen grund til at lægge noget religiøst indover meditation. Det er faktisk ganske simpelt, når man kan det – så lad mig vise dig hvordan …

Meditationsvejledning varer ca. 30 min. og gives kun i forbindelse med og i umiddelbar forlængelse af kraniosakralterapi.

 

2. Hvad er meditation?

Meditation er er en tilstand, hvor du kan være dig selv, som du er lige nu og lige her. Mange tror, det er en teknik, men det er ikke tilfældet. Derimod findes der teknikker, der kan hjælpe dig til en meditativ tilstand.

Meditation handler om opmærksomhed. Den eneste måde, vi kan være opmærksomme på, er ved at åbne alle vores sanser og dermed også vores sind. Meditation er altså ikke et flugtforsøg fra en bestemt tilstand eller situation. Tværtimod drejer det sig om at åbne op for sin egen kerne og bevidsthed.

 

3. Hvorfor meditation?

Meditation er en træning i at være dig selv i den verden, du er i, sådan som du og den er lige nu og lige her.

Meditation er en kærlighedshandling og velgørende gave til dig selv og dine omgivelser. Det kan hjælpe dig med at genfinde ro, balance og styrke.

Meditation er en træning i at anerkende dig selv som den unikke person, du er, indeholdende lige præcis alle dine utilstrækkeligheder og dine fuldkomne sider.

Øvelse gør mester! Hvis du jævnligt mediterer, øger du muligheden for, at spontan meditation opstår for dig. Måske kender du allerede følelsen fra fx særlige øjeblikke ved ophold i naturen.

 

4. Hvad sker der i vores krop under meditation?

Det autonome nervesystem

Groft sagt, så kontrollerer det autonome nervesystem de basale, ubevidste funktioner i kroppen fx fordøjelse, blodcirkulation, hjerteslag, organfunktioner og åndedrætsfunktion. Åndedrætsfunktionen styres dog af et samspil mellem det bevidste og ubevidste.

Det autonome nervesystem kan deles op i to forskellige dele:

  1. Sympaticus, der gør dig klar til en akut situation, hvor der enten skal flygtes eller kæmpes. Fx aktiveres sympaticus ved særlige fysiske belastninger, stress og angst. Den er vigtig for præstation og overlevelse. Sympaticus’ aktivering giver bla reaktioner i kroppen som: øget udskillelse af stresshormonerne adrenalin og cortisol, øget spænding i kroppens muskler, øget blodtryk og øget aktivitet af de stimulerende beta-bølger i hjernen.
  2. Parasympaticus, der udgør den anden gren af det autonome nervesystem, er mest aktivt, når vi holder os i ro og slapper af både fysisk og følelsesmæssigt. Når parasympaticus aktiveres: nedsættes udskillelsen af stresshormoner, pulsen og blodtrykket falder, blodtilførslen til fordøjelse og organer øges, kroppens muskler slapper mere af og de beroligende alfabølger i hjernen øges.

 

Alfabølger – skift kanal

Vores hjerne producerer forskellige slags elektriske bølger alt efter, hvilken tilstand vi er i. Bølgerne kaldes alfa, beta, theta og delta. Når vi er under indflydelse af parasympaticus, så øges alfabølgerne i både hyppighed og størrelse. Alfabølgerne signalerer bla fysisk afslapning, forøget koncentration, stimulering af kreativitet og intuition. Alfabølgerne nedsætter kropslig stress og øger indlæring, koncentration og hukommelse.

Videnskabelige undersøgelser har vist, at mængden af de beroligende alfabølger øges under meditation. Du kan så at sige ‘skifte kanal’ i hjernen ved at meditere og dermed skifte fra stress til afstressning. Med øget alfabølgeaktivitet fremmer du altså parasympaticus, så din krop får mulighed for at genopbygge sig selv, både fysisk og mentalt.